segít6

 

A figyel6 a segít6 csoport kezdeményezése. 

 

Aktuálisan éppen elzárkózunk és leépülnek kapcsolataink. A személyesség egyre inkább online és távolsági lesz, ami még jobban elbizonytalanít és magányossá tesz. Ezt ki hogy bírja, személyiségtől és helyzettől is függhet.
A figye6 egy nagyon egyszerű kezdeményezés: mindenki naponta egyszer tartson kapcsolatot 5 másik emberrel. Így alakul ki egy figyel6 hálószem. Akik rendszeresen kapcsolatot tartanak, odafigyelnek egymásra.

Hogy válasszunk magunknak öt embert?

Lehetőleg ne a legszorosabb ismerősöket keresünk, velük egyébként is kommunikálunk. A mi körünk tagjai pedig szintén keressenek maguk mellé öt embert, így mindenki két – és lehetőleg pontosan két – körnek is a tagja. Így egy harmadik köri megkeresés visszautasítandó – ennyi kapcsolat már bizonnyal megtart.

Mit csináljunk?

Kommunikáljunk. Rendszeresen. Javasolt naponta egyszer, szóban vagy írásban. A szó személyesebb, az írás maradandóbb – ismét elő lehet venni. Ajánlott mindössze három kérdésre koncentrálni – hisz nem a parttalan és időigényes beszélgetés a cél, annak máshol lehet helye –, az aktuális helyzetre, arra, ami rossz történt és arra, ami jó történt. 
Egymás aktuális helyzete lényeges lehet, hisz valaki segítségre szorulhat, szüksége lehet támogatásra, nem feltétlenül fizikailag vagy anyagilag. Jó képben lenni, naprakészen,ekkora körben talán még megy.
Rossz dolgok meg mindig történnek, ki kell ezeket mondani, észre kell venni, meg kell látni. Ha szembe nézünk velük, akár csak egy félelemmel, rossz történéssel, konfliktussal vagy bármivel – máris konkrétabb és kezelhetőbb. Legalább kimondtuk.
Jó dolgok is történnek, ezeket is észre kell venni. Kisebbek, nagyobbak. Lehet, hogy egyből eszünkbe jutnak, máskor komolyan gondolkodnunk kell. De bizonnyal minden  nap, van valami jó.

Mikor és hogyan?

Megállapodás szerint naponta, kétnaponta. Lehetőleg azonos időpont körül, a rendszeresség megtart a parttalannak tűnő időben, de a feszített dolgaink közé is úgy könnyebb beilleszteni. Egy hívással röviden beszélhetünk, vagy egy megosztott online dokumentum is jó lehet – minden napra mindenki beírja a sajátját és utána új nap kezdődik. A dokumentálás előnye, hogy visszanézhető, tanulságos lehet távolabbi időből visszatekinteni, hogy is voltunk anno.

Praktikum

Egy Facebook keretet – figyel6 nevű – lehet a profilképünkre helyezni, amivel jelezzük, hogy már tagja vagyunk egy hálószemnek – ezzel megelőzzük a további felkéréseket és reklámozzuk is a kezdeményezést.

- - - - 

Általában nehézség lehet a másik ember megszólítása. Erre mutatunk alább egy példát – kiindulásnak, amit mindenki szabadon alakíthat:

Kedves ***,
Mostanában nem hallottam felőled és eszembe jutottál. Talán nem titok, hogy a kie.hu/bekescsaba/figyel6-kezdemenyezes is hatott rám, de azért, mert azonosulni tudok vele.
Szóval ezzel a bezártsággal meg elkülönüléssel pont egy csomó lényeges személyes kapcsolattól vagyok megfosztva – de legalább van kis időm megállni, körülnézni, felfedezni olyanokat, amik elkerülték a figyelmem. 
Valamint szeretnék egy rendszeres kapcsolatot, ami segít nekem is megmaradni az aktuális bizonytalanságban – és talán neked is. Mit szólnál hozzá, ha rendszeresen – akár naponta – váltanánk pár szót? Hogy tudjunk egymásról, lássunk ki a saját nézőpontunkból. 
Valami egyszerűre és praktikusra gondoltam, egy pozitív meg negatív dolog megosztására, ami velünk aznap történt, vagy foglalkoztatott. Így mindig tudnánk egymásról, hogy mi is van velünk, mert azt jó tudni. A rossz dolgot jó kiírni magunkból, a jó dologgal meg biztathatjuk egymást és erősítjük optimizmusunkat.
Ezt – a kezdeményezéssel is összhangban – egy kisebb körben gondoltam, így megszólítottam még néhány embert. Összesen hatan lennénk, ami még követhető és személyes. És egy megosztott dokumentumot gondoltam erre a célra – a *** linken eléred –, ahová leírnánk pár  mondatban a helyzetünk alakulását, egy rossz és egy jó dolgot. Most kicsit megnyugtató, hogy egy körben figyelünk egymásra, később pedig érdekes lesz ezt visszanézni.
Örülnék, ha csatlakoznál, szerintem jó kis csapat leszünk.
Várom válaszod:
***

- - - - - 

 

Segítségre szorulunk. Mindannyian. 
Ezt felismerve a Békéscsabai KIE megalakította a segít6 csoportot. Hogy segíthassunk, azaz segítsünk és hassunk, ráadásul feltételes módban. Hiszen ez önkéntes, egy lehetőség. 

Aktuálisan két szolgáltatásunk van, egy függőknek és egy hozzátartozóknak.

 

A Függőhíd egy motivációs csoport azoknak, akik le akarnak állni vagy továbbra is meg akarnak maradni a „szárazságban”. Minden elhatározás nehéz, a függőségektől való függetlenedés pedig kifejezetten embert próbáló és szinte folyamatos odafigyelést, erőfeszítést igénylő feladat. Amiben sokat segíthet, ha nem vagyunk egyedül, tudjuk, hogy mások is ezzel küzdenek és támogatjuk egymást ezen az úton. 
Egy kör, ahol nyíltan beszélhetünk függőségeinkről, nehézségeinkről, dilemmáinkról, kudarcainkról – és sikereinkről, mert azok is vannak. 
Egy függőhíd labilis, nem baj, ha figyelünk egymásra, tartjuk egymást. Akkor már nem annyira szédítő. 

Az Érintett pedig egy hozzátartozói csoport, hiszen a függőség érinti a függők gyermekeit, szüleit, párjait, rokonait, barátait, munkatársait…  
Többségük segíteni akar, már csak azért is, mert a szenvedélybetegek közvetlenül hatnak környezetükre – szóval maguknak is, az ő helyzetük is javul ez által. Hiszen nincsenek könnyű helyzetben.
De miként lehet úgy segíteni, hogy az el is jusson valami eredményig? Mi van a szemrehányás, számonkérés, fenyegetés, eltussolás és egyebek után? Milyen eszközök vannak még, mit tehetnek egyáltalán a hozzátartozók? 
Leginkább egymástól tanulhatunk, együtt érthetjük meg a helyzeteinket. 

A két csoport hétfőként 16:30-tól felváltva érhető el: páros héten a Függőhíd, páratlan héten az Érintett. Mindenkit szeretettel várunk!