A KIE nemzetközi kapcsolatokkal, de főleg itthon tevékenykedik. Érdemese ezért figyelni aktuális programjainkat, vagy székhelyünk és konferencia központunk, a Sóvár híreit. Általános ismertetésen túl megismerhető  szervezetünkmunkaágaink és nem utolsó sorban csoportjaink. Hivatalosabb rész a vezetőségünk, és nagyon hivatalos a dokumentumok. Aztán van még az önkéntesség a közösségi szolgálattal, sőt még írások is (azon belül áhítatok, beszámolók vagy akár az újságunk).

bibliaValahányszor megtettétek ezeket akárcsak eggyel is a legkisebb atyámfiai közül, velem tettétek meg. Mt 25,40

Büszkén jelentem, visszaemlékezve mérhetetlen jóságomra, hogy megtettem. Volt olyan. Nem nagy dolog, de vigyázok az emlékére, hiszen engem igazol. Igen, jó vagyok. Vagy inkább vagyok jó. Is. Olykor.

bibliaA megrepedt nádszálat nem töri össze, a pislogó mécsest nem oltja el. Ézs. 42,3

Az Úr szolgájáról van itt szó, ezt a részt Máté Jézusra vonatkoztatja. Vagyis ez Isten hozzáállása az emberhez. Mindenképpen biztató és optimizmusra okot adó, de kicsit megkérdőjelezi Isten értelmi képességeit.

bibliaÉljetek úgy, mint a világosság gyermekei. A világosság gyümölcse ugyanis csupa jóság, igazság és egyenesség. Ef 5,8b-9

Szép felhívás ez: éljetek! Nem ám viselkedjetek vagy gondolkodjatok. Nem részletekről, összetevőkről van szó, hanem az egész életről.
Mert lehet úgy viselkedni, és ez sem kis dolog. Jó cselekedetek, igazságosság, őszinteség. Az ilyenbe nem lehet belekötni, csak méltán elismerni és irigyelni.

bibliaIsten a gőgösöknek ellenáll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ad. 1Pét 5,5

Furcsa ez: valami ellentét. A gőg ellentéte az alázat, az ellenállás ellentéte a kegyelem. Más fordítások a gőgöt kevélységnek fordítják, ami azért hasonló. A lényeg persze az ellenállás. Nade minek is áll ellen Isten?

bibliaEzért tehát nem vagytok többé idegenek és jövevények, hanem polgártársai a szenteknek és háza népe Istennek. Ef 2,19

Nem egy kellemes dolog jövevénynek, idegennek lenni. Mintegy bevándorlónak, menekültnek. Aki itt van, mert ez a kisebb rossz, de nem látják szívesen. Bizonnyal elmereng azon, vajon mennyivel kisebb ez a rossz...

bibliaBoldog az a nemzet, amelynek Istene az ÚR, az a nép, amelyet örökségül választott. Zsolt 33,12

Mitől boldog egy nép? Hogy jól megy sora? Hogy gazdag, béke van, fejlődés, igazságosság, egyenlőség, szabadság meg testvériség? És hasonlók? Hát, ezen állapotok biztosan jobbak, mint a szegénység, háború, leépülés, korrupció, elnyomás meg ellenségeskedés. És hasonlók.

bibliaNe félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! /Ézs 43,1

Ne félj! Ne sírj! Ne gondolj rá! Szoktuk így vigasztalni, bátorítani egymást. Mondunk ilyet, meg halljuk is másoktól.

bibliaAkinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon. Lk 12,48

A versengés elég hamar kezdődik. Testvérek között talán a születésnél, vagy közvetlen utána - már a nagyobb(ak) részéről, amibe a kisebb(ek) természetesen belenőnek. De az óvodában már egyértelműen téma kinek a kije mennyivel erősebb/okosabb/gazdagabb/szebb/stb. Valamiből több van neki.

biblia"Az Úr ad erőt népének, az Úr megáldja népét békességgel." (Zsolt 29, 11)

Szerencsém van, 60 centis kőfalak alkotják a házunk nagy részét. Télen kicsit erőlködni kell ugyan a fűtésnél, de nyáron megtérül minden munka: egész napos sütés-főzés után is legfeljebb 25 fokra kúszik a hőmérő higanyszála.